Självhjälp och social fobi

Här har vi samlat sidor med hjälpmedel som kan vara användbara för dig som lider av social fobi. Läs mer om självhjälp och social fobi här nedan. 

Social fobi självhjälp
Hitta ett redskap som passar dig och ta kotroll över din sociala ångest.

En av sidorna handlar om exponering. Där kan du läsa mer om hur du genom att utsätta dig för situationer som känns svåra och jobbiga kan bli av med din sociala fobi. Vi har givit exempel på övningar och hur du blir av med säkerhetsbeteenden och undvikande, läs mer här:

Eftersom social fobi och ångest ofta går hand i hand har vi även skapat sidor där du kan få tips på hur du kan kontrollera din ångest. Mindfulness är ett sätt att minska oro och lära sig att hantera jobbiga tankar och känslor. Här hittar du vår guide till hur du kommer igång med mindfulnessövningar:

Så gott som all forskning visar ett tydligt samband mellan psykiskt välmående och motion. Att kombinera din behandling och ditt arbete mot social fobi med motion är därför något vi rekommenderar starkt. Du kan läsa mer om olika typer av motionsformer och hur du kommer igång med din träning här:

För den som har social fobi kan det också vara viktigt att lära sig självvaledera på ett bättre sätt. Självvalidering handlar om att bli snällare mot sig själv och att sluta se på sig själv genom ett kritiskt filter. Du kan hitta övningar kopplade till självvalidering på den här sidan:

Ett annat sätt att bli fri från social fobi är att gå ett självhjälpsprogram. Där arbetar du dels på egen hand, men har också stöd från en psykolog. Du får tillgång till information och övningar. I början av programmet får du skriva ner dina egna mål och under programmets gång följs ditt arbete upp och utvärderas för att på bästa möjliga sätt kunna hjälpa dig att bli fri från social fobi.

Socialfobi.info jobbar just nu med utformandet av ett självhjälpsprogram. Förhoppningen är att det ska vara klart inom loppet av ett par veckor. Vill du eller någon du känner delta i programmet kan du redan nu skicka in en anmälan. Programmet kommer först att släppas i en kostnadsfri betaversion. Anmälan gör du här:

 

Gå med i programmet