Barn och social fobi

Barn kan precis som vuxna drabbas av social fobi, och som förälder kan det ibland vara svårt att särskilja symtomen från vanlig blyghet.

Barn och social fobi
Social fobi är relativt vanligt, och med rätt hjälp går det att må bra igen.

Social fobi hos barn handlar många gånger om en rädsla över att göra något felaktigt inför andra barn eller vuxna. Kanske oroar sig barnet över att göra något pinsamt och skämma ut sig inför omgivningen. Den här rädslan kan visa sig genom fysiska symtom. Exempel på sådana är:

  • Illamående.
  • Magont.
  • Rodnande kinder.
  • Skakningar.

Barn kan utveckla social fobi utan att någon speciell händelse ligger bakom. Men ibland kan social fobi vara ett symtom av till exempel ett trauma. Du kan läsa mer om barn och trauma här. Mobbing och utstötthet är en annan faktor som kan orsaka social fobi.

Social fobi hos barn fastställs när barnet har haft problemen i mer än sex månader och fobin påverkar vardagslivet på ett tydligt sätt. Precis som vuxna med social fobi kan barn undvika saker och situationer som triggar rädsla och ångest. Sådana situationer kan bland annat vara möten med nya människor, telefonsamtal eller undvika situationer som kräver interaktion med andra.

Barn som lider av social fobi kan också bli överdrivet medvetna om sin klädsel, sluta svara på lärarens frågor i klassrummet eller låta bli att vara med på fritidsaktiviteter.

Om du tror att ditt barn lider av social fobi är det bra att söka hjälp så tidigt som möjligt. På så sätt minimerar du ditt barns ångest och undviker att beteendemönstret befästs ytterligare.

Som förälder finns det några saker som är viktigt att tänka på för att kunna stötta ditt barn på bästa möjliga sätt. Här kommer några exempel på övningar som ni kan utföra tillsammans:

  • Välj ut en vuxen som du vet kommer reagera på ett vänligt sätt mot ditt barn.
  • Uppmuntra sedan ditt barn att hälsa på denne och ställa en fråga.

Upprepa övningen vid olika tillfällen med olika vuxna tills ditt barn känns mera självsäkert.

  • Nu kan du uppmuntra ditt barn att säga hej till ett annat barn i parken.
  • Fråga ett annat barn om de ska leka.
  • Delta i en gruppaktivitet.
  • Prata med ett barn på dagis eller förskolan.

Om ditt barn inte förmår genomföra en övning ska du inte kritisera. Samtala istället med barnet och fråga vad han eller hon är rädd ska hända. Känner barnet fortfarande för stor ångest kan ni försöka igen dagen efter.

Ta övningarna steg för steg och se till att du alltid finns där och stöttar ditt barn. Det betyder inte att du behöver vara fysiskt närvarande, men låt ditt barn förstå att du finns där och lyssnar om det behövs. Försök även reglera dina egna känslor om ditt barn berättar något jobbigt för dig. Annars kan ditt barn känna att han eller hon gör dig ledsen eller uppröd genom att berätta om sina svårigheter. Något som kan leda till att barnet undviker att prata om sina känslor och upplevelser.

Öva ditt barn i att interagera med andra.
Öva ditt barn i att interagera med andra.

Social fobi är vanligt. Med rätt hjälp och stöttning kommer ditt barn med all sannolikhet att komma över sina svårigheter. För råd kring ditt barns psykiska hälsa kan du vända dig till din närmaste BUP-mottagning. Du kan också skriva till oss på följande mejladress om du har frågor om barn och social fobi.

Joyfay-Giant-Teddy-Bear