Kärlekshormonet oxytocin kopplad till social fobi och rädsla

oxytocin_molecule

Det finns många som känner till oxytocin som hormonet som hjälper oss att finna kärlek. Oxytocin är som högst för nyblivna föräldrar och det hjälper oss att ta hand om våra barn och personer vi älskar. Oxytocinet är också förhöjd för den som är kär.

Men nu har forskarna i artikeln pubclierad i Nature Neuroscience visat att oxytocinet kanske inte bara är bra för oss, det finns även negativa effekter om vi har förhöjda nivåer av oxytocin.

Forskare vid Northwestern Medicine har visat att förhöjda nivåer av kärlekshormonet kan öka intensiteten i plågsamma känslomässiga minnen. Studien genomfördes visserligen på möss men visade att möss som fick oxytocin blev räddare i sociala situationer och det verkade som om hormonet gjorde att det som som hände i en stressig social situation lagrades i långtidsminnet som ett plågsamt minne. Detta ökade också risken för att vi skulle bli oroade i liknande situationer i framtiden.

Forskarna blev själva förvånade av resultaten då oxytocin tidigare har varit kopplat till kärlek och samhörighet.

En möjlig förklaring kan vara att oxytocinet stärker vår förmåga att skapa emotionella minnen. Detta är vanligtvis inte ett problem då oxytocin frigörs när vi mår bra men kan bli ett problem om forskarna försöker skapa medicin med hjälp av kärlekshormonet.

Källa:  Northwestern University

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *