Jul jul, strålande jul- eller?

_71818357_453249357

 

Julen ska vara en underbar tid, med god mat, mysiga familjeträffar och härliga julklappsöverraskningar. Tyvärr är det långt ifrån alla som upplever julen så. Bland annat kan högtiden vara en källa till ångest för många som lider av social fobi. 

Ett karaktärsdrag hos de som lider av social fobi är känslan av att hela tiden behöva prestera. En känsla som kan förstärkas av alla de förväntningar som julen kommer med. Hos den som har social fobi kan prestationsångesten och rädslan för att göra bort sig bli nästan övermäktig den här tiden på året.

Ofta förväntas man att umgås i stora grupper, med släkt och familj, eller med vänner. Rädslan för att bli dömd av andra eller att inte räcka till kan få den som har social fobi att helt undvika situationen. Ibland väljer man att inte ens umgås med sin familj.

Några tips för att minska ångesten kan vara:

  • Bjud in en person som du litar på och berätta att du upplever situationen som jobbig. Nästan sju procent av Sveriges befolkning lider av social fobi så du är inte ensam!
  • Fråga om du kan hjälpa till med något när du kommer till festen, ibland kan det vara lättare att undvika negativa tankar när du sysselsätter dig med något fysiskt.
  • Undvik att dricka kaffe eller annan dryck med koffein den dagen du ska på fest. Koffein har en tendens att ge ökat ångestpåslag.
  • Andas lugnt om du känner att du börjar få panik. Tänk på att andas ut länge. Berätta för personen du litar på om du tycker att det börjar bli jobbigt.
  • Försök komma ihåg att ångest inte är farligt. Efter ett tag släpper ångesten och du har klarat dig igenom den!

På längre sikt kan det förstås vara bra att söka hjälp för din sociala fobi. Det som är positivt med social fobi är att det finns mycket effektiv behandling som visat sig vara hjälpsam i de flesta fall.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *